אחרי ששמענו אתמול על שלושה ישראלים שרוצים להגיע לירח בשנים הקרובות, היום נעצור רגע כדי להזכר בעבר.
צוות אחד, שבעה אנשים, שמונה שנים. במלאת שמונה שנים לאסון הקולומביה אנו מביאים לכם אזכורים של הצוות בכלל ואילן רמון ז"ל בפרט ב"מסע בין כוכבים". בעקבות גילוי די מקרי פצחנו במסע חיפושים שתוצאותיו מובאות לכם להלן – מהקאנון ומחוצה לו: אזכורים ויזואליים, אזכורים סמליים ואזכורים מפורשים. אנשי צוות בצי הכוכבים בעתיד בשמות זהים לשמות הנספים, ספינה על שם רמון ועוד. על רובם סביר להניח שלא שמעתם עד עתה, כמונו.
והיתרון בהנצחה כזו, בלב "מסע בין כוכבים", הוא שבפאנדום זה אנשים יעסקו עוד שנים וישימו לב ויזכרו. זה נכון לגבי שחקנים ויוצרים שהלכו לעולמם לפני שנים רבות ויש עדיין מי שצופה ביצירתם, וזה נכון לא פחות לגבי אישים שמוזכרים בפאנדום, בדרך זו או אחרת.
הסקירה החדשה מוקדשת לצוות STS-107 ולאסף רמון.
בהיותנו טרקים, חלקנו גם חובבי מדע וחלל. ברור לכולם שככה זה, גם אם זה לא הוכח בסקר כלשהו. ובתור שכאלה, תמיד רצינו להתייחס בצורה ממשית לאסון הקולומביה הנורא שהתרחש היום לפני שמונה שנים, ב-2003, ואם יש דרך טרקית לעשות זאת, מה טוב. האסון אירע בעת חזרתה של משימה STS-107 לכדור הארץ בתום משימה בת 16 ימים בחלל. צוות המעבורת כלל את המפקד ריק האזבנד, וויליאם מק`קול, דיוויד בראון, קלפאנה צ`אוולה, מייקל אנדרסון, לורל קלארק וכמובן, אל"מ אילן רמון.
ב-2004, במלאת שנה, השקנו את קטיגורית הקישורים המוקדשת לאסון. רובם עדיין פעילים, אגב, ומהווים הצצה לנקודות מבט שונות של הנצחה וסיכומים, תחומים שונים בהם נגעה הטיסה ההיא, STS-107. ב-2005 זכינו והתכבדנו בדברים מיוחדים שכתב לנו סא"ל במיל` יצחק מאיו, האסטרונאוט שהתאמן עם רמון כדי להחליף אותו במקרה הצורך. ומאז 2005 לא כתבנו כלום. לא כי לא רצינו, אלא כי לא היה מה לחדש (מלבד זכרונות, שאולי יועלו על הכתב ביום מן הימים).
1. קאנוני – תג עם שמות, מגן דוד ודגל
עד שנתקלנו לאחרונה, במקרה, בבלוגים טרקיים. אחד מהם היה הבלוג של ג`ון איבס, שהיה מאייר בצוות ההפקה של "חלל עמוק תשע" ו"אנטרפרייז" ושישה מסרטי הקולנוע. הוא הביא תמונות רבות מהזדמנויות שונות, ובין השאר מהפרק First Flight של "אנטרפרייז", פרק פריקוולי שמספר את סיפורם של טריפ וארצ`ר מספר שנים לפני תקופת הסדרה, בתקופה בה נערכו ניסויים בטכנולוגיית הוורפ. הפאב המקומי של הטייסים, Club 602, היה כולו ברוח החלוציות והטיסה, וכלל תמונות רבות מההיסטוריה של הטיסה והחלל בכלל, וההיסטוריה של "מסע בין כוכבים" בפרט.
יש לא מעט קווים שמחברים בין נאסא ל"מסע בין כוכבים", אולי כצפוי. אלה גדלו על אלה, ואלה גדלו על אלה. ונאסא הוכנסה לא מעט לעולם "מסע בין כוכבים", כפי שניתן לראות בסקירה המקיפה באתר Ex-Astris-Scientia. הפרק First Flight הוא אחת הפעמים הללו, פעם בה זכינו שהקולומביה נכנסה לספרי ההיסטוריה הטרקית. גם אם זה בקטנה, זה משמעותי, כמו שיודע כל חובב שמחפש את הפרטים הקטנים.
התמונות מהפאב מראות תמונות ושרטוטים של הפניקס של זפרם קוקרן לצד תמונות של האנטרפרייז הטבעתית והבוטאני ביי של קהאן. כמו כן, תגי משימה רבים של נאסא (ומעט רוסיים) מאוספו הפרטי של מייק אוקודה המהולל לצד תגי משימה פיקטיביים הקשורים ל"מסע בין כוכבים" לדורותיה. מומלץ לחובבי החלל לזהות את התגים ההיסטוריים, ומומלץ לטרקים לנסות לזהות את התגים הפיקטיביים ומשמעותם.
בין התגים נמצאים, בתור כבוד, גם תגים של שתיים משלוש המשימות שהסתיימו באסון – אפולו 1 והטיסה האחרונה של הקולומביה, STS-107. התג נראה ברקע, מטבע הדברים, וניתן בקושי לראותו. בתג שניתן לראות כאן בבירור ובגדול, מופיע שמו של רמון לצד שמות ששת חבריו, מגן דוד לצד שישה כוכבים "רגילים" כמספר אנשי הצוות, ודגל ישראל לצד שמו של רמון. הסברים נוספים על עיצוב התג ניתן לקרוא בוויקיפדיה.
הנה שתי תמונות מתוך הפרק בהן מופיע התג יחסית בבירור, באדיבות ידידנו ירג הילברנד, מאנשי Memory-Alpha:
אחר כך גילינו שגם התג התחתון ביותר קשור לעניין. מסתבר שזהו תג זכרון לצוות הקולומביה. מעצב התג, מארק ג'ייקובס אמר לנו שתכנן את התג עם כוכבים אחידים, בלי להבליט אמונה דתית כלשהי (כפי שניתן לראות בחלק מהאתרים ברשת, כולל באתר מעצב התג), אך החברות שמפיצות אותו עושות זאת כתג עם מגן דוד, אם מחוסר ידיעה על כוונותיו ואם בשל סוגיות זכויות יוצרים.
2. קאנוני – ספינה על שם, תג צוות
הקולומביה, NX-02, היא הספינה השניה מדגם ה-NX, זו שנבנתה אחרי האנטרפרייז של ארצ`ר. קריאת השמות התבצעה כמו במעבורות של נאסא, גם שם הקולומביה באה אחרי הראשונה (האבטיפוס), האנטרפרייז. על פי Memory-Alpha השם נבחר כמחווה לקולומביה של נאסא. היא נראתה לראשונה בבניה כחודשיים לאחר האסון, אך קיבלה את השם על המסך רק לאחר שנתיים, בפרק E2.
תג הספינה כולל 7 כוכבים, כנראה בהתאמה לתג של משימה 107, כמספר האסטרונאוטים שהיו בה:
3. לא קאנוני – אנשי צוות וספינה על שמותיהם
בדרך כלל איננו מתייחסים למה שאינו קאנון (ספרים, קומיקס, משחקי מחשב וכאלה, להבדיל מחומר מצולם – הסדרות והסרטים). זה פשוט ים של חומר, ללא סוף, לא תמיד עקבי מול מה שכן נחשב לקאנון, וגם לא תמיד עקבי בינו לבין עצמו. זה טבעי, אבל זה אומר שקשה להסתמך עליו או לעקוב אחריו. מצד שני, זה מרחב נפלא בו יכולים יוצרים לספר סיפורים נוספים על אלה שראינו על המסך הגדול או הקטן, סיפורים שיכולים לשלב דמויות מסדרות שונות, לדוגמה. דבר שקשה מאוד לעשות על המסך. בשל העושר הרב, יש שם הרבה דברים שאיננו מודעים אליהם, כמו למשל שתי הדוגמאות הבאות. Memory-Beta היא הוויקי לענייני כל מה שאינו קאנון, במקביל ל-Memory-Alpha, וממנה לקחנו חלק מהמידע הבא.
דייב גלנטר הוא סופר יהודי אמריקני שכתב מספר ספרים וסיפורים של "מסע בין כוכבים", כמו גם את הפרק Enemy: Starfleet של הפקת החובבים Phase II שהוקרן בארץ בפסטיבל אייקון האחרון בטרום בכורה עולמית. בין השאר השתתף גלנטר באוסף הסיפורים הקצרים Tales of the Dominion War, שיצא באוגוסט 2004 וכלל סיפורים מאת סופרים שונים, כולם מביאים נקודות מבט שונות ממלחמת הדומיניון. הסיפורים כללו, לדוגמה, את קורותיה של תחנת חלל עמוק תשע, החזית הקלינגונית או האנטרפרייז D.
בסיפור של גלנטר שנקרא Eleven Hours Out, קפטן פיקארד והיועצת טרוי מבקרים בכדור הארץ ב-2375 לרגל השתתפות אחייניתו של הקפטן בסיום קורס קצינים באקדמיה של צי הכוכבים. הטקס נקטע בשל תקיפה של הברין (זו שתוארה ב"חלל עמק תשע"). הברין גורמים נזקים כבדים, כמו למשל השבתת סטארבייס 1, שנמצא במסלול סביב כדור הארץ. בתוך הבסיס המשותק נותרה כלואה ה-USS Columbia.
בעוד פיקארד מבצע פעולות נועזות, האנטרפרייז מגיעה למערכת השמש, מסייעת לשחרר את הקולומביה הכלואה, ושתי הספינות מגרשות יחדיו את שלוש ספינות הברין התוקפות. קפטן הקולומביה היה ריצ`רד האזבנד, הטייס היה ווילי מק`קול, לוטננט קלפאנה צ`אוולה מונתה לפקח על התשדורות המסחריות מכדור הארץ כיוון שהתקשורת הרשמית נפלה, ד"ר בראון היה הרופא שהונחה להתכונן לקבלת הנפגעים, המהנדס הראשי, קומנדר מייק אנדרסון וצוותו הצליחו להשיב את הכוח של הספינה, היתה גם קצינה בשם קלארק (ללא דף, לצערנו) וקצין בשם אילן רמון. רמון היה אחראי על הפייזרים והצליח לחתוך את דלתות הבסיס כדי לאפשר לספינתו לצאת.
אלה מקסימום הפרטים שהצלחנו לאסוף מהרשת על הסיפור. גלנטר אמר לנו שהיה חשוב לו להכניס את כל הצוות המנוח אל הסיפור, אם כי לא כולם זכו לשמות מלאים.
הנה החלקים בהם מופיעה דמותו של רמון העתידי לפי סדר ההופעה בספר, חלקים שהצלחנו לקושש בעזרת Google Books:
ולסיום – בספר A Time to Sow שיצא באפריל 2004 ומצאנו אודותיו מעט פרטים, מוזכרת ספינה מהמאה ה-24 שנקראת בשם המפורש USS Ilan Ramon. הספר נכתב בידי דייטון וורד וקווין דילמור. המידע היחיד שיש אודותיה הוא שהיא השתתפה במלחמת הדומיניון. היא מוזכרת כספינה שהוולקני טוריק, אותו פגשנו לראשונה בפרק Lower Decks של "הדור הבא", שירת בה במהלך המלחמה.
דייטון וורד הסביר לנו מדוע דווקא אילן רמון:
"כפי שבודאי ידוע לך, זה לא נדיר ב`מסע בין כוכבים` לקרוא לספינות על שם דמויות או מקומות מפורסמים, או אירועים היסטוריים. מצד שני, שמות רבים מאלה בדרך כלל קשורים לאמריקה. עשיתי זאת בעצמי מספר פעמים, כשקראתי לספינות על שם דמויות כמו סטורי מאסגרייב או רוברט באלארד. כשחיפשתי שם עבור ספינה בספר הזה, רציתי לקרוא לה כמחווה לאסטרונאוט שנספה, ואחרי שרעננתי את זכרוני בסיפור חייו של רמון במהלך קריאה על טרגדיית הקולומביה, מצא חן בעיני להעניק לספינה את שמו."
הנה האזכור של הספינה, בעזרת Google Books:
ברצוננו להודות מקרב לב לכל מי שהעלה מלכתחילה על נס את תרומת צוות הקולומביה כולו, מי שהכניסם לעולם "מסע בין כוכבים", עולם כמעט נצחי בו הצופים/קוראים שמים לב לדברים גם אחרי 45 שנים, וזוכרים.
תודה למייק אוקודה שתרם את תגי המשימה לפרק של "אנטרפרייז" ושסייע לנו מעט בהסברים; ג`ון איבס שהעלה את התמונות הברורות הראשונות ברשת לבלוג שלו; ירג הילברנד שסייע לנו להשיג תמונות איכותיות (יחסית) של תג 107 בפרק ואף העלה אותן ל-Memory–Alpha; דייב גלנטר שהכניס את שמות חברי הצוות לסיפורו וסייע לנו מעט בהסברים; דייטון וורד וקווין דילמור על השימוש בשמו של רמון לספינה בספרם, ולוורד על הסברו; ומארק ג'ייקובס על הסברו.
מוקדש לצוות STS-107 ולאסף רמון
פינגבק: מעבורות החלל ב"מסע בין כוכבים" – לרגל סוף העידן | סטארבייס972 | The Last Outpost
פינגבק: ואלה שמות: אנטרפרייז, יאנגצה-קיאנג וסוס משוגע – על שמות של ספינות – מאת subatoi | סטארבייס972 | The Last Outpost
פינגבק: ישראל, יהדות ויהודים ב"מסע בין כוכבים" – מאת subatoi | סטארבייס972 | The Last Outpost
פינגבק: עשר שנים לאסון הקולומביה | סטארבייס972 | The Last Outpost
פינגבק: יום הזכרון ויום העצמאות תשע"ג | סטארבייס972 | The Last Outpost
פינגבק: אחת עשרה שנים לאסון הקולומביה | סטארבייס972 | The Last Outpost
פינגבק: 12 שנים לאסון הקולומביה; הדגם משתפץ וסיימון פג כותב | סטארבייס972 | The Last Outpost
פינגבק: רנגיידז, יומן צפיה ועוד + יום הזכרון ויום העצמאות | סטארבייס972 | The Last Outpost
פינגבק: שובה של הפקת החובבים Exeter, קוטו, שאטנר, סטיוארט – יום העצמאות ויום הזכרון | סטארבייס972 | The Last Outpost
פינגבק: 13 שנים לאסון – אילן רמון וצוות הקולומביה ב"מסע בין כוכבים" | סטארבייס972 | The Last Outpost