לא על האנטרפרייז לבדה יחיה האדם. ב"מסע בין כוכבים" לדורותיה מופיעות עוד ספינות, שלרוב איננו שמים לב אליהן. הן אמנם מופיעות לפרק זמן קצר בלבד, אך משמותיהן ניתן ללמוד רבות על הערכים החשובים לפדרציה ועל אזרחי העתיד.
נצא למסע בין צ`יפים אינדיאנים, מגלי ארצות נועזים, מדענים מנודים ואסטרונאוטים שהיו ואינם. נבדוק מה משותף לעיר בירה גרמנית, נהר בנגלדשי, סוס מכונף מיתולוגי, מדען חובב רוק ואלכוהול, ולראש ממשלה שנרצח. והכי חשוב – ננסה ללמוד משהו מכל זה.
כל זאת ועוד – במאמר החדש שלפניכם.
תגידו את האמת, מתי חשבתם לאחרונה מה אומר שם הספינה שטסה בוורפ או מתפוצצת לכם על המסך? מה משמעות השם של הספינה שיצאה עם מתיישבים לפני מאתיים שנה ומאז נעלמו עקבותיה? בין הדמויות, הסיפורים והאקשן על המסך, יש דברים שאיננו מודעים אליהם.
נצא למסע בין צ`יפים אינדיאנים, מגלי ארצות נועזים, מדענים מנודים ואסטרונאוטים שאינם עוד עמנו. נבדוק מה משותף לברלין ולטריפולי, לנהר בנגלדשי ולרוכבו של פגסוס מהמיתולוגיה, לזפרם קוקרן, לג`ונתן ארצ`ר – וגם ליצחק רבין. כמעט.
לסיום, נבדוק היכן יש רחוב פיקרד בערי ישראל ועל שם מי נקרא רחוב שטנר בירושלים והכי חשוב – ננסה ללמוד משהו מכל זה.
הספינות ב"מסע בין כוכבים" מעולם לא תפסו את מרכז תשומת הלב, ושמותיהן – עוד פחות. ב"מסע בין כוכבים" הפואנטה היא לא האפקטים ולא הספינות. הן רק הכלי לעלילה, לסיפורים, לדמויות. כן, כולם מכירים את האנטרפרייז, הדפיאנט והוויאג`ר. אבל מה עם כל הספינות הקטנות, שמופיעות פעמים בודדות, או אפילו פעם אחת? מה עם כל מה שאפשר ללמוד מהן ועליהן? אלה שמתפוצצות לכם בפנים, שחולפות ביעף מצד לצד, שמתחבאות ברקע באפלולית החלל. הספינות ב"מסע בין כוכבים" הן עולם ומלואו. יש הרבה טרקים חובבי הצד הטכני של הספינות שבודקים כל ספינה חדשה וישנה, מה המבנה הכללי שלה, מה קובע אורך ה-nacells, כמה תאי מילוט יש לה, וגם מה המבנה שלה מבפנים. יש גם כאלה שעוקבים אחרי המספרים הסידוריים (1701, למשל), והכל בעזרת שברי צילומי מסך שקוששו מה-DVD. אבל לכל ספינה יש גם שם, וגם זה עולם ומלואו. השמות הם מעבר להיבט הטכני ואפשר באמת ללמוד מהם קצת. גם לשמות יש טרקים שדואגים להם ב-Memory Alpha ומטפחים את התחום. אבל מה החשיבות של השמות? מיד ניכנס לעובי הקורה של שמות הספינות, אבל כדי להבין את החשיבות, בואו נדבר קצת על רחובות.
ברחובות שלנו, כמו שאומרים, יש קסם מיוחד. הם פה סביבנו, תמיד, ואנחנו לא מודעים אליהם ולשמות שלהם. כל אחד כותב בסביבות כיתה ד` עבודה על הרחוב שלו ומקור שמו, אבל שם בערך זה נעצר. מי עוצר ליד שלט רחוב ותוהה על שם מי הוא קרוי, או על שם מה – אירוע, ספר, ערך. פנינו לשמות הרחובות להשראה כיוון שלא נהוגה קריאת ספינות בשמות "משמעותיים" בחיל הים הישראלי, לכן אנו מכירים שמות כמו דקר, חנית, דולפין וכד`, אבל לא מעבר לכך. בצי האמריקני זה נהוג, וגם בתקופת ההעפלה הדבר היה נהוג, לפחות חלקית (תוכלו לראות זאת יותר בחציה השני של הטבלה). בדומה לכך, הרחובות בארץ משקפים, או לפחות מתיימרים לשקף משהו. כל מי שיציץ במפה של ישוב עירוני גדול, ימצא שמות של מקומות, שמות הקשורים לטבע, שמות בינלאומיים, סמלים, ערכים וגבורה, אישים קדומים, אישים מודרניים ואירועים היסטוריים.
מחקר שמות מאפשר להבין מאפיינים תרבותיים חברתיים ותהליכים היסטוריים, כיוון שהשמות לא נוצרים בחלל ריק. הם מושפעים מהרכב הועדה הבוחרת אותם, הלך הרוח באותה ועדה, והלך הרוח בכלל בציבור. לכן, השמות המגיעים לקו הסיום, שמודפסים על שלט הרחוב הם תוצאה של מאבקי כוחות חברתיים, שינויים דמוגרפיים, מהפכות פוליטיות ושינויים אידיאולוגיים. קבוצות לחץ, קבוצות אתניות שונות שיש להן גישה והשפעה, ישיגו הישגים והנצחה, ואחרות – לא. בעובדה שיש יותר או פחות, או אין כלל, שמות של נשים, או אישים זרים, או אישים מפלג פוליטי מסוים – יש אמירה, יש משמעות וניתן ללמוד מכך על החברה ועל התקופה. ויש גם אמירה בכך שבישובים קטנים ושואפי פסטורליה יש בחירה בשמות של פרחים וכד`, או בכך ששכונות חדשות קמות עם שמות אמנים – ובשני המקרים אין הנצחה של גנרלים ומנהיגים. לכן יש משמעות לשם הרחוב הנפוץ ביותר. ה"תדמית" של שם הרחוב יוצרת ציפיות גם לגבי גודלו, ונצפה לרחוב גדול כשמדובר באישיות גדולה. גם כשייעדר שם מסוים מהרחובות, זה יהווה אמירה.
שמות הרחובות, בסופו של דבר, הם אזכור מתמשך של עובדות חשובות אותן החברה בוחרת להזכיר. מסרים שמועברים לצד ערכים חינוכיים. זו הסיבה שלעתים גם מתנהלים סביב השמות לעתים מאבקים ומחאות כאלה ואחרים. הכל בשל סמליותם. בשנים האחרונות עם חדירת האינטרנט עמוק יותר לתוך חיינו, מספר רשויות מקומיות מעמידות לרשות המבקרים באתריהן הסבר על רחובותיהן (רשימה ככל הנראה חלקית: ירושלים, תל אביב, פתח תקווה, חיפה, חולון, אשדוד, בת ים, לוד, נתניה, מזכרת בתיה, רמת גן, אלעד, כוכב יעקב).
עוד על הנושא מומלץ לקרוא במאמר "הסמלה פוליטית במרחב העירוני: שמות רחובות בישראל" של יורם בר גל מתוך "אופקים בגיאוגרפיה" (ולסיום הפרק על הרחובות, לחצו על המשולש).
אז לא, כמו הרבה דברים הקשורים בפדרציה, אין לנו שמץ של מושג איך נבחרים השמות של הספינות, אם יש בכלל ועדה ומי יושב בה. אבל בכל זאת, אפשר יהיה ללמוד משהו מהשמות. לפחות מחלקם. ועוד נחזור לשמות הרחובות לקינוח.
Memory Alpha, הוויקיפדיה הטרקית הנפלאה, מלאה בשמות של ספינות. חלקן היו באמת, כלומר, נראו או הוזכרו במפורש על המסך והן נחשבות לרשמיות, ל"קאנון". אליהן התייחסנו. לעיתים השם מגיע רק ממקורות עקיפים, כמו מידע מאחורי הקלעים, כוונותיהם של היוצרים שפורטו בראיונות, לוח עם שם שהוצב על הסט או שמות שנכתבו על המודלים של הספינות בצילומים. כל אלה לא בהכרח הוזכרו בפועל, ולרוב לא כללנו אותם (למרות שהיו שם כמה מגניבים, כמו "יורי גגארין"). גם בדיחות למיניהן (כמו מעבורת בשם "אינדיאנה ג`ונס", למשל) לא הוכנסו לרשימה. ספינות ומעבורות על שם אנשי הפקה דווקא כן, בתור כבוד לאנשים. גם בין הספינות הרשמיות, היו שמות שמקורם לא ברור, אז עזבנו אותם.
אז מה יש לנו בעצם? כמה דברים ששווה לשים לב אליהם כשתקראו את השמות שנביא מיד. מעבר לשמות כלליים, מעוררי השראה (אנטרפרייז) או "פשוטים" (פרפר), תשימו לב להרבה שמות של אנשים. אנשים מתחומים שונים שהונצחו. אנשי רוח, אנשי מדע, מנהיגים ומצביאים. ניתן לראות את מגוון השמות ומגוון התחומים ומכך להסיק על הפדרציה וערכיה. ושם, בקטיגורית האישים, אכן נמצא עיקר מה שניתן ללמוד מהרשימה.
ההגמוניה האנושית הבולטת בכמות אנשי הצוות האנושיים בצי למשל, באה לידי ביטוי גם כאן. יש מעט מאוד שמות חייזרים בין הספינות, כאילו שהפדרציה היא אנושית לחלוטין, ואין בה גזעים רבים חברים. גם ההגמוניה הגברית ביחס לשמות נשיים ברורה מהרשימה, בכך אין ספק וזה גם לא מפתיע כל-כך בעולם בו אנו חיים. חמש דוגמאות בלבד לספינות על שם נשים מופיעות ברשימה שלנו, כל החמש הופיעו בסדרות החדשות. שתיים ב"הדור הבא", אחת ב"חלל עמוק תשע" ושתיים ב"וויאג`ר". וזהו.
יש גם יתרון לכל מה שבא מארצות הברית ותרבות המערב, אם כי היתרון לא מוחץ. באופן מפתיע יחסית לאמריקאיותה של "מסע בין כוכבים", הכותבים באמת ניסו לשוות אופי קוסמופוליטי ובינלאומי לרשימת השמות. יש ברשימה לא רק אישים אמריקאיים לבנים אלא גם אינדיאניים שנלחמו נגדם; לא רק בני אמריקה אלא גם כאלה מחוצה לה; לא רק כאלה מתרבות המערב אלא גם מהמזרח והמזרח התיכון; ואפילו לא רק בני אדם מהפדרציה אלא גם חייזרים. אגב, לצד האישים המפורסמים, המנהיגים, יש גם שמות של אישים לא מוכרים, אנשי זכויות אדם "קטנים", מן השורה. וגם בזה יש אמירה. יש "אנדרדוגים" כמו ילידים שסייעו לכובשים הלבנים והיו בעלי תפקיד משמעותי בהיסטוריה, אך מעולם לא זכו לכבוד הראוי להם. יש אויבים היסטוריים לאמריקאים – כמו מנהיגים אינדיאנים שלחמו נגד האדם הלבן, אישים מברית המועצות ושמות של ספינות הצי הקיסרי היפני בימי מלחמת העולם השניה. זה משמעותי, כמו שבעוד 50 שנים תהיה ספינה אמריקאית בשם "טורה-בורה", על שם המערות בהן התחבא (או שלא) בן לאדן. אמירה.
מעבר לזירה הפוליטית והזירה ההיסטורית המזכירה אירועים שונים הראויים לציון, יש הרבה דגש על אנשי רוח ומדע, כיאה לאופקיה הרחבים של "מסע בין כוכבים" ושל הפדרציה, כיאה לרוח המחקר והידע והסקרנות האנושית. יש גלאים, חוקרים ומדענים מההיסטוריה (פסטר ופלמינג, השייכים לעולם הרפואה, קיבלו על שמם ספינות של בתי חולים ניידים), יש מדענים מודרנים בני זמננו ויש גם אישים הקשורים לחקר החלל. ראויה לציון ההנצחה לאסונות הקשורים לחקר החלל, שאת ההמשך לו מתיימרת "מסע בין כוכבים" להציג, כמו אסון אפולו 1, אסון הצ`לנג`ר ואסון הקולומביה.
כל אלה מראים על תשומת לב מסוימת שניתנה במתן השמות הללו. לרוב הבחירה לא נעשתה כלאחר יד, היה ניסיון לנצל את שם הספינה לאמירה מסוימת ולא סתם.
תופעות מעניינות שאפשר לשים לב אליהן הן קריאה בשם הפוך-על-הפוך. כלומר, ספינה שנקראה בשם סתמי, אך מאוחר יותר השם קיבל משמעות חשובה, וכך גם העניק חשיבות לספינה, כמו מקרה בוזמן שיובא להלן. תופעה אחרת היא קריאת שמות מעגלית. ספינות נקראות זו על שם זו, או על שם ספינות היסטוריות, אך האנטרפרייז משכללת את העניין. האנטרפרייז של ארצ`ר היתה ראשונה, ונקראה על שם הספינות ה"ימיות" ההיסטוריות ומעבורת החלל. אך מובן שמצד שני היא נקראה על שם הספינה של קירק. מצד שלישי, מעבורת החלל נקראה על שם הספינה של קירק בעצמה. מבולבלים? גם אנחנו.
אגב, גם לדגמי חלליות (class) יש שמות מגוונים, אך לא נכנסנו לזה כיוון שלרוב הם לא הוזכרו על המסך.
הערה אחרונה לפני שמתחילים – כבר טרם הקמת הפדרציה, הספינות של כדור הארץ זכו לשמות סמליים ומשמעותיים. זה המשיך עם ספינות הצי וגם עם הספינות האזרחיות המעטות שראינו. ולא רק הספינות, אלא גם המעבורות של הפדרציה זכו לשמות בעלי משמעות. מאחר ואין מגמות משמעותיות בתוך הקבוצות השונות, איחדנו הכל לרשימה אחת גדולה ומאושרת, על פי קטיגוריות.
פה מסתיים התפקיד שלנו בסקירה הזו, ומגיע התור שלכם. המלל הרציני נגמר ומעכשיו יגיעו שמות הספינות ואתם תצטרכו להפעיל את הראש (עם קצת עזרה מאיתנו). לפעמים זה ייראה כמו רשימת מכולת. אך רשימת המכולת יוצרת מעין פסיפס רחב יריעה, שאנחנו באמת חושבים שאפשר להתרשם וללמוד ממנו, ללמוד על צי הכוכבים ועל הפדרציה. ואפשר גם להחכים קצת בידע כללי לגבי חלק מהשמות המעניינים. לכל ספינה יש קישור לדף שלה ב-Memory-Alpha. לעתים תראו שיש כמה קישורים שמרכיבים מילה אחת, וזה במקרה שיש כמה ספינות חשובות באותו שם. על השמות הבולטים והחשובים פירטנו, על האחרים צירפנו הסבר בשתי מילים לטעימה, וקישור לוויקיפדיה למתעניינים. נצלו זאת כמקפצה והמשיכו.
א. ספינות (ומעבורות) קיימות
* שמות ספינות קיימות: אקאגי/הורנט (על שם ספינה יפנית וספינה אמריקנית שהשתתפו בקרב מידוויי במלחמת העולם השניה. היפנית היתה גם ספינת הדגל במתקפה על פרל הארבור וטבעה בקרב מידוויי. ההורנט האמריקנית טבעה אחרי מידוויי. שתי הספינות הופיעו ביחד באותו פרק, באותו כוח פעולה משותף), מוסאשי וימאטו (גם הן ספינות יפניות, אחיות, במלחמת העולם השניה), ביגל (ספינתו של דארווין), בלרופון (אחת מהספינות של לורד נלסון, שנקראה בתורה על-שם רוכבו של פגסוס במיתולוגיה היוונית), אינטרפיד ועוד אחת (מגוון ספינות), אולימפיה (ספינה ממלחמת ספרד-ארצות הברית), מייפלאוואר (מספינות המתיישבים הראשונות בצפון אמריקה), מרימאק ומוניטור (שתי ספינות משני הצדדים במלחמת האזרחים האמריקנית), ריפאלס ("הודפת", ספינה בריטית ממלחמת העולם השניה), סנטה מריה (אחת מספינותיו של קולומבוס).
* האנטרפרייז, NX01, הספינה של ג`ונתן ארצ`ר היא הראשונה מבחינה כרונולוגית הנושאת את השם בעולם "מסע בין כוכבים". לכולנו ברור שהיא נושאת את השם הזה כי היא לא ממש יכולה לשאת שם אחר, בעולם בו היא נולדה. אם כך, נבדוק מדוע האנטרפרייז NCC-1701 של קירק נקראה בשם זה.
משמעות השם היא סיכון, העזה, יוזמה. זה היה שם חביב על יורדי-ים בתקופה מסוימת, וזה שם שנשאר עד ימינו, במעין מסורת ימית על פיה נקראים כלי שיט על שם קודמיהם, בדרך-כלל גדולים ומפורסמים. Memory Alpha מציין שהיה כלי שיט צרפתי בעל השם l`Entreprenant שמשמעו Enterprising, כבר ב-1671. ספינה צרפתית אחרת בעלת השם l`Entreprise נתפסה בידי הצי המלכותי הבריטי ב-1705, והושקה מחדש תחת השם HMS Enterprize. יש לציין שספינה בעלת שם זהה מופיעה בכתוביות הפתיחה של "אנטרפרייז", כחלק מהשושלת.
מאז ועד היום, לצי המלכותי הבריטי היו 15 ספינות בעלות השם המחייב (הנוכחית בילתה קצת גם במזרח התיכון), ולצי האמריקני היו שמונה (הנוכחית היא נושאת המטוסים הראשונה המונעת בכוח גרעיני, וגם היא עשתה הרבה, כולל המזרח התיכון). כידוע, האבטיפוס למעבורות של נאסא נקרא אנטרפרייז בלחץ הקהל הטרקי של שנות ה-70. אז גם זו סיבה טובה. האחרונה בשרשרת היא ה-VSS Enterprise, כלי הטיס של חברת וירג`ן שאמור להמריא לחלל בקרוב. בין לבין היו ספינות קידוח, כדור פורח במסגרת מלחמת האזרחים ועוד. בקיצור, לשם אנטרפרייז יש חתיכת היסטוריה ששווה לחקור, אולי, בהזדמנות אחרת…
אגב, השם המקורי של הספינה בהצעתו של ג`ין רודנברי אמור היה להיות בכלל יורקטאון. זאת, על שם נושאת מטוסים מימי מלחמת העולם השנייה. ספינה זו, אגב, נקראה על שם הקרב הגדול האחרון במלחמת העצמאות האמריקנית, תחת פיקודו של ג`ורג` וושינגטון. השם יורקטאון צץ בהמשך הדרך, לספינות אחרות ב"מסע בין כוכבים".
* קולומביה, NX-02, היא הספינה השניה מדגם ה-NX, זו שנבנתה אחרי האנטרפרייז של ארצ`ר. שמה בא בהתאם לשמות מעבורות החלל, שהראשונה (האבטיפוס) היתה אנטרפרייז, והשניה היתה קולומביה. השם נבחר כמחווה לצוות הקולומביה של נאסא שנספו באסון ב-1 בפברואר, 2003. היא נראתה לראשונה בבניה כחודשיים לאחר האסון, אך קיבלה את השם על המסך רק לאחר שנתיים, בפרק E2. תג הצוות כולל 7 כוכבים, כנראה בהתאמה לתג של משימה 107 של נאסא, כמספר האסטרונאוטים שהיו בה. צוות המעבורת כלל את המפקד ריק האזבנד, וויליאם מק`קול, דיוויד בראון, קלפאנה צ`אוולה, מייקל אנדרסון, לורל קלארק וכמובן, אל"מ אילן רמון.
באותה הזדמנות נזכיר את ה-USS Ilan Ramon שלא "התקיימה" על המסך כמו שאר הספינות בסקירה זו אלא באחד הספרים, ועליה כבר סיפרנו בעבר.
ובאותה הזדמנות נזכיר גם את הצ`לנג`ר. למרות שהשם שימש ספינה בריטית מפורסמת וגם את מודול הנחיתה של אפולו 17, מספרה הסידורי של ספינה זו מדגם גלקסי (בניגוד לשניה באותו שם) מבהיר כי היא באה כמחווה לצ`לנג`ר של נאסא. מספרה הסידורי של המעבורת היה דומה, היא התפוצצה כידוע ב-28 בינואר 1986, 73 שניות לאחר ההמראה. על המעבורת היו 7 אסטרונאוטים, אחד מהם זכה למעבורת על שמו (להלן).
* דפיאנט (מתריסה) – למרות שקיימות ספינות בריטיות ואמריקניות בשם Defiance, הדפיאנט היחידה המוכרת היא ספינה מאיזשהו סרט. ב"מסע בין כוכבים" מופיע ציור של ספינת מפרשים שעל שמה, לכאורה, נקראה הדפיאנט מימי TOS. הבעיה היא שמעולם לא היתה ספינת מפרשים כזו. הדפיאנט מימי DS9 נקראה כנראה על שם זו מ-TOS.
ב. שמות כלליים
* שמות אינדיאניים: אהוואהני (שמו של עמק יוסמיטי), הורון (שבט אינדיאני), לאקוטה (שבט אינדיאני; אגב, שמה של קפטנית הספינה זהה לשמו של מפקד אמריקני שהפסיד בקרב לאותו שבט).
* מילים כלליות בשפות זרות: מריפוזה, פרפר בספרדית; ארכון, שליט ביוונית; ימאגוצ`י, מושל ביפנית ושם נפוץ יפני.
* שם אפריקני – זוסה, ספינתה של קאסידי ייטס, בתמונה למטה – על-שם שבט דרום אפריקני, אשר בין בניו נכללים המנהיגים נלסון מנדלה, תאבו מ`בקי ודזמונד טוטו. השחקנית המגלמת את ייטס, כמעט מיותר לציין, היא אפריקנית-אמריקנית.
* שם וולקני – ט`קומברה – ככל הנראה שם וולקני, כי צוות הספינה כולו וולקני. לא ידועה משמעות השם.
* שמות מהמיתולוגיה יוונית: איאס (Ajax), אגממנון, ארטמיס (אלת הצייד), אורורה (אלת השחר), קנטאור, הרה, הרמס, פגסוס, פרומותיאוס, ארגו (סירה מהמיתולוגיה).
* שמות מהמיתולוגיה והפולקלור הלא יווניים: יוליסס, מקבילו של אודיסאוס במיתולוגיה הרומית; דירדרה – גיבורה מהפולקלור האירי; אקסקליבר, חרבו המיתולוגית של המלך ארתור; אודין, ראש האלים במיתולוגיה הנורדית.
* שמות מתחום האסטרונומיה: אנטארס, אריס (מזל טלה, וגם שם מעבורת מהסרט "2001 אודיסיאה בחלל"), אקווינוקס (נקודת השוויון של היום והלילה באביב ובסתיו), פרוקסימה (על-שם פרוקסימה סנטאורי, הכוכב הקרוב ביותר למערכת השמש).
* שמות כלליים: דסטיני (גורל), פירלס (ללא חת), סנטינל (זקיף), וליאנט (אמיץ), וונצ`ר (העזה/סיכון – Venture), ויקטורי (ניצחון), וויאג`ר (נוסע, טייל; ספינה חשובה, אבל שם פשוט…), רילאיינט (בוטחת ב-/סומכת על), רנגייד (בוגד/עריק), אקסלסיור (מצויינת), פורצ'נט (בת מזל – Fortunate), הורייזון (אופק), נורת' סטאר (כוכב הצפון).
* קונסטוגה – נקראה על שם העגלות מהמאה ה-19 שנסעו בהן בדרך מערבה באמריקה, עגלות שנעשה בהן שימוש אחר-כך כמבנים למגורים. באופן דומה, גם גוף הספינה בפרק שימש למגורים של החלוצים.
* שמות ערים ומקומות: אדלפי, מרילנד; בילינגס, מונטנה; ברלין; קונסטנטינופול (איסטנבול); קהיר; הוואנה; הונשו (האי המרכזי של יפן); גטיסברג (מקום קרב גטיסברג במלחמת האזרחים האמריקנית); ג`נולן (מערות באוסטרליה); מנילה (בירת הפיליפינים); מילאן (איטליה); אוקינאווה (אי יפני); האי-מדינה רוד איילנד; סראייבו וגם זו (בירת בוסניה-הרצוגובינה); שירקאר (הבירה הוולקנית); כיכר טיין אן מן, שבבייג`ינג (כנראה לזכר ההפגנות שנערכו בה); טריפולי (בירת לוב); יוסמיטי (פארק); מדינת וויומינג; סאו פאולו (ברזיל); טייקונדרוגה (עיר במדינת ניו-יורק, ככבוד למקום הפקת החובבים Phase II).
* מעבורות הרנאבאוט ב"חלל עמוק תשע" הן וריאציה של שמות המקומות. דגם הרנאבאוט נקרא גם דנובה, על-שם הנהר השני בגודלו באירופה, והן כולן נקראו על-שם נהרות בכדור הארץ. אחת מהן הופיעה גם בפרק אחד של "הדור הבא", רנאבאוט ללא שם שהייתה שייכת לאנטרפרייז D. שמות הנהרות על שמם הן נקראו: גאנדר הקנדי, גנגס ההודי-בנגלדשי, מקונג האסייאתי, אורינוקו מונצואלה-קולומביה, ריו גרנדה האמריקני-מקסיקני, רוביקון האיטלקי, שננדואה (כנראה האמריקני, אם כי יש גם נהר ניו-זילנדי), וולגה הרוסי, יאנגצה-קיאנג הסיני, יוקון האמריקני-קנדי, ויש גם כמה חסרות שם.
– לגבי מספר ספינות מוזכרים שני מקורות לשמן, כך שהן משתייכות לכאורה לשתי קטגוריות של שמות. ביניהן:
טרייסטה – עיר באיטליה וגם שמו של תא הצלילה של ז`אק פיקארד כשצלל בשקע מריאנה.
אודיסיאה – על-שם מודול הפיקוד של אפולו 13, ויצירתו של הומרוס באותו שם.
אנדוור – ספינתו של הגלאי ג`יימס קוק וגם שמה של אחת המעבורות של נאסא.
– לקסינגטון, סראטוגה, יורקטאון – כולם שמות של ספינות קיימות וקרבות מהמהפכה האמריקנית, אך אין נימוק רשמי שמצאנו.
ג. האנשים
* שמות מנהיגים ופעילים פוליטיים: המנהיג ההודי מהטמה גנדי; קרייזי הורס, מנהיג אינדיאני משבט הסו, שלחם נגד הלבנים; סטיב ביקו, פעיל נגד האפרטהייד בדרום אפריקה; רוזבלט (אחד משני הנשיאים); תומאס פיין, מהאבות המייסדים של ארצות הברית; הנשיא האמריקני הארי טרומן; טקומסה, מנהיג אינדיאני משבט השאווני, שלחם בלבנים; המהפכן המקסיקני אמיליאנו זפאטה.
בהזדמנות זו נזכיר את הדיפלומט היפני צ`יאונה סמפו סוגיהרה, חסיד אומות העולם, על שמו יש ספינה בחלק מהספרים. הסבר מפורט יותר נביא בסקירה נרחבת אחרת, בקרוב.
* שמות מדענים: האסטרונום-פיזיקאי האיטלקי גליליאו גליליי; האסטרונום הפולני ניקולאס קופרניקוס ; אלברט איינשטיין, שם שהופיע רק בתהליך הרימאסטרינג; סטיבן הוקינג; חוקר הימים הצרפתי ז`אק-איב קוסטו וגם ספינתו קליפסו; הפיזיקאית-כימאית הפולניה-צרפתיה מארי קירי; הגיאולוג המצרי פארוק אל-באז; מדען הגרעין האיטלקי-אמריקני אנריקו פרמי; הפיזיקאי היהודי-אמריקני ריצ`רד פיינמן; חלוץ הטילים האמריקני רוברט גודארד; ממציא הטרנזיסטור האמריקני וזוכה שני פרסי נובל ג`ון בארדין; מדען הגרעין, זוכה פרס נובל ופעיל זכויות האדם (גם למען יהודי ברית המועצות), הרוסי אנדריי סחרוב; הקוסמונאוטית ולנטינה טרשקובה, האשה הראשונה בחלל; האסטרונאוט גאס גריסום, האמריקני השני בחלל והאסטרונאוט רוג`ר צ`אפי, שניים מהנספים באסון האפולו 1; האסטרונאוט אליסון אוניזוקה, מהנספים באסון המעבורת צ`לנג`ר; אלכסנדר פלמינג הסקוטי, מגלה הפניצילין; הכימאי והמיקרוביולוג הצרפתי לואי פסטר; האסטרונום והמתמטיקאי המוסלמי בן המאה ה-10 אל-בטאני; האסטרונאוט ניל ארמסטרונג, האדם הראשון על הירח; הפיזיקאי והמהנדס האירי וויליאם תומסון קלווין; האסטרונאוט אלן שפרד, האמריקני הראשון בחלל; הפיזיקאי ההודי צ`נדרסקהרה וונקטה רמאן, זוכה פרס נובל; האסטרונום האמריקני קלייד טומבו, מגלהו של פלוטו; מדען החלל הרוסי קונסטנטין ציאולקובסקי; ממציא הטייפ הדני ולדמאר פולסן; הטייס האמריקני צ`אק ייגר, הראשון ששבר את מהירות הקול.
* שמות גלאים, כובשים ואנשי צבא: כריסטופר קולומבוס; הכובש הספרדי של מקסיקו, הרנאן קורטז; מלינצ`ה, אישה מקסיקנית שהיתה מתורגמנית ויועצת לקורטז בעת כיבוש מקסיקו; האינדיאנית סקאג`אווה שסייעה לצמד החוקרים לואיס וקלארק במסעותיהם במערב ארצות הברית; דייוויד פראגוט, אדמירל במלחמת האזרחים האמריקנית; מגלה הארצות הצרפתי רנה-רובר דה לסאל; מגלה הארצות הפורטוגזי פרדיננד מגלן (וגם מעבורת); גרגורי אלכסנדרוביץ` פוטמקין, גנרל ומנהיג רוסי במאה ה-18; גיאורגי ז`וקוב, גנרל רוסי במלחמת העולם השניה.
* שמות אנשי רוח: האומן-מדען האיטלקי ליאונרדו דה ווינצ`י, שם שהופיע רק בתהליך הרימאסטרינג; הצייר הספרדי פבלו פיקאסו, שם שהופיע רק בתהליך הרימאסטרינג; הפילוסוף הצרפתי וולטר; סופרי המדע הבדיוני ז`ול ורן וג`ון קמפבל; סופר המדע הבדיוני האמריקני ריי בראדבורי; המלחין והמנצח הרוסי סרגיי פרוקופייב; הסופר הרוסי לב טולסטוי; הפילוסוף האיטלקי ג`מבטיסטה ויקו; אן האת`אוויי, אשתו של שייקספיר (היא לא באמת שייכת לקטגוריה הזו, אבל זה הכי קרוב שיש).
* שמות מעולם "מסע בין כוכבים", אנשי הפקה: ריק ברמן, רוברט ג`אסטמן, מייקל פילר, לארי נמצ`ק (בשיבוש אותיות: ננבק).
* שמות מעולם "מסע בין כוכבים", דמויות: כריסטופר פייק, זפרם קוקרן וגם מעבורת, ג`ונתן ארצ`ר, גורקון הקנצלר הקלינגוני וסארק השגריר הוולקני ואביו של ספוק.
* שמות בדיוניים – הוראשיו וסאתרלנד – על שם הוראשיו הורנבלואוור וספינתו סאתרלנד, דמות ספרותית שהיוותה עבור רודנברי השראה ל"מסע בין כוכבים" במידה מסוימת.
ד. המיוחדות
* הפוך-על-הפוך:
– בוזמן – הספינה בוזמן נראתה על המסך בפרק Cause and Effect בשנת 1992, בתור הספינה שנתקעה בלופ-זמן תחת פיקודו של השחקן קלסי גראמר ("פרייז`ר"). מקור שמה של הספינה הוא עירו של תסריטאי הפרק בראנון בראגה. בראגה גם הזכיר אותה בפרק האחרון אותו כתב עבור "הדור הבא", בסרט השביעי (Generation) וגם בסרט השמיני, First Contact. בסרט זה משנת 96` אנו רואים את המגע הראשון בין חייזרים (הוולקנים) לבני האדם, ובאחד מפרקי "אנטרפרייז" הוא הכניס אזכור לכך שהמפגש נערך בבוזמן. בכך הפך, רטרואקטיבית, את הספינה לכזו שנקראת על שם העיר של המפגש הראשון, ולא סתם עיר.
– פיניקס – מקרה דומה לבוזמן. אין ביסוס רשמי למקור השם שלה, אך בדיעבד, אחרי הסרט השמיני, סביר יהיה להניח שהיא נקראה על שם הפיניקס של זפרם קוקרן (למרות שגם היא נראתה עוד לפני הסרט). עוד על בוזמן וההפוך על הפוך – בקישור הזה, במסגרת המאמר בן שלושת החלקים שפרסמנו בזמנו על זפרם קוקרן.
* ספינות שהיו בתכנון אך לא התקיימו בסופו של דבר:
– הספינה צ`כוב היתה אמורה להיות מוזכרת במסגרת קרב וולף 359 בפרק הקלאסי The Best of Both Worlds. בתסריט היא צוינה כ-Chekhov, על-שם הסופר הרוסי אנטון צ`כוב, אך בהכנות לפרק זה שונה ל-Chekov, כמחווה לדמות מ"מסע בין כוכבים" המקורית. אולם בסופו של דבר השם שונה בפוסט-פרודקשן לספינה טולסטוי, על-שם הסופר הרוסי לב טולסטוי. הסיבה היתה שהמחווה נחשבה "חמודה" מדי לנוכח נסיבות טראגיות כל כך כמו הקרב נגד הבורג.
– לקראת הסרט First Contact ב-1996, עוצבו מספר ספינות חדשות, וביניהן הדגם אקירה. ספינה אחת – ת`אנדרצ`יילד – הוכנה ממש, עם מספר סידורי ועיצוב מתאים כדי להופיע על המסך (בתמונה). כגיבוי הוכנו שתי ספינות נוספות, לשעת הצורך, אחת נקראה ספקטור, והשניה – רבין, על-שם יצחק רבין. מספרה תוכנן להיות NCC-63293, אך שתי ספינות הגיבוי מעולם לא הופיעו על המסך ונשארו בגדר תכנון.
ה. אצל השכנים
גם גזעים אחרים קוראים לספינותיהם בשמות סמליים ומשמעותיים – מילים סמליות, אנשים, מקומות וספינות היסטוריות. לא זכינו לדעת הרבה שמות של ספינות חייזריות, ומתוכן, לא ידוע לנו הרבה על משמעות השמות. הדוגמאות הבודדות כוללות:
* באנדוריה – הספינה קומארי של שראן, שנקראה על-שם שוברת קרח היסטורית.
* באימפריה הרומולאנית – ואלדור, על-שם קצין רומולאני מתקופת "אנטרפרייז" והספינה (בהפוך על הפוך) מ"נמסיס"; דסיוס, על שם קצין רומולאני מהסדרה המקורית, והספינה מ"הדור הבא".
* בוולקן – הספינה ט`פאו, על-שם הפוליטיקאית והמנהיגה מימי "אנטרפרייז" ו"מסע בין כוכבים" המקורית; המעבורת סוראק על-שם אבי האומה הוולקנית, כמובן; סלאיה על-שם הר סלאיה.
* באימפריה הקלינגונית – קרונוס 1, ספינתו של הקיסר (על משקל אייר-פורס 1); קו`וואט (מימי "הדור הבא", בהפוך על הפוך) על-שם המושבה באותו שם מימי "אנטרפרייז", בה נתגלתה התרופה לוירוס המפורסם; סומראוו, המילה הקלינגונית לשריר; בורטאס, נקמה בקלינגונית; ו-הג`טא, מוות אינסופי בקלינגונית, בתמונה. אכן שמות מעוררי השראה.
ו. רחובות מד"בים
התחלנו בשמות של רחובות, ונסיים בשמות רחובות בעלי קונוטציה קהילתית, אסטרונומית, מד"בית או טרקית, כדי לסגור מעגל:
* שכונת הרקיע בקיסריה כוללת שמות כמו הכוכבים, השמש, הלבנה, שביט, אור הרקיע ואפילו מאדים ונגה.
* ברמת אפעל יש רחוב הנקרא מס"ב – לא ברורה משמעותו. במפות הוא מופיע, עיריית רמת גן, לה סופחה רמת אפעל, טוענת שאינה מכירה אותו. מי שעובר שם מתבקש לדווח.
* בזירה הקהילתית – בסביון קיים רחוב המועדון, בהוד השרון יש האגודה, ובלא מעט ישובים בארץ קיים רחוב הבאר.
* במספר ישובים קיים רחוב היוזמה או המפעל (בתרגום אפשרי לאנגלית – Enterprise).
* בירושלים וגם בבאר שבע (בתמונה למטה) – יהודה לאו פיקרד – יליד גרמניה שעלה ארצה בשנת 1924. היה פעיל באוניברסיטה העברית, מבכירי הגאולוגים בישראל ובעל שם עולמי בהידרולוגיה. היה יועץ למדינות מתפתחות ופעיל באונסק"ו. בשנת 58` היה חתן פרס ישראל במדעי החיים.
* ולסיום – בירושלים יש רחוב על שם מרדכי שטנר, שככל הנראה יש לו קשר לשאטנר שלנו. זאת, על פי וויקיפדיה ואתר של מישהו המשתייך לחמולת שאטנר, ומתאר את ההיסטוריה שלה באתרו. מרדכי שטנר היה חבר במפא"י וטרם הקמת המדינה עסק בהצלת יהודים באירופה בתקופת השואה, כשליח הישוב. בין השאר בא במגע עם אדולף אייכמן. הוא גם היה חבר בועד הלאומי ובמועצת העם (המקבילות לכנסת ולממשלה טרם קום המדינה). במסגרת זו היה בין החותמים על מגילת העצמאות. לאחר קום המדינה מילא תפקידים רבים, ביניהם מנכ"ל משרד המסחר והתעשיה, ראש המועצה האזורית גלבוע, חבר בועדה למינוי שופטים לבית המשפט הראשון העליון, היה ממייסדי יד ושם ועוד.
הרצאה המבוססת על מאמר זה התקיימה בכנס עולמות 2011.
פינגבק: ניל ארמסטרונג. הזינוק הענק. | סטארבייס972 | The Last Outpost
פינגבק: חנוכה, חג המולד, זוסה, הסרט האחרון והסרט הבא | סטארבייס972 | The Last Outpost