אלי אשד
חלק מפרויקט ה-40, 28.8.2006
במשך שנים רבות הייתי מעריץ מושבע של "מסע בין כוכבים". בעיקר של הסדרה המקורית ושל דמותו של מר ספוק, קצין המדע הוולקני, ששימש כמעין מודל לחיקוי, אבל גם של "הדור הבא".
מעריץ מושבע כל כך עד שהתזה שלי לתואר השני היא ככל הנראה התזה הראשונה ( ובינתיים, למיטב ידיעתי, היחידה) בשפה העברית שעוסקת כולה בסדרה "מסע בין כוכבים", וליתר דיוק בנושא "השוואה בין הגלגולים הטלוויזיוניים והמודפסים של סדרת 'מסע בין כוכבים'" עבור ד"ר חנה אדוני מהחוג לתקשורת באוניברסיטת ירושלים.
בעבודה זאת הראיתי את הייחודיות של תופעת "מסע בין כוכבים", סדרת טלוויזיה שיצרה יקום דמיוני שלם משלה. יקום שעיקר הסיפורים שהופיעו בו במשך שנים רבות היו דווקא מודפסים, ספרים וקומיקס, ולא סיפורים מצולמים. ורבים מהסיפורים שבדפוס היו טובים יותר מהפרקים המצולמים, גם בגלל האפשרויות שהיו ליוצריהם שלא היו כבולים בצורך לשלם כסף לפעלולים.
אבל לאחר השנים והמאמץ העצום שהשקעתי בתזה הזאת, איבדתי כל עניין ב"מסע בין כוכבים", אם כי "חלל עמוק 9" בשיאה החזירה לי אותו. אחר כך במשך השנים כתבתי כמה מאמרים הקשורים בסדרה ולרוב ניתנו כהרצאות בכנסים. וכך, בכנס על נושא הקריאה במסגרת יריד הספרים בירושלים, נתתי הרצאה על חובבי "מסע בין כוכבים" והפנזינים שלהם. זה היה בתקופה לפני שהפנזינים כמעט וירדו מהבמה על מנת לפנות את המקום לאתרי אינטרנט על אותם הנושאים.
אחר כך כתבתי עוד מאמרים הקשורים ב"מסע בין כוכבים", לרוב עבור מגזין סטארבייס972, כמו מאמר על ההולודק בסדרת "הדור הבא" לעומת הסדרה המקורית, שהתייחסה בחשדנות רבה לטכנולוגיות מסוג זה כפוגעות ברוח האנושית; ומאמר העוסק בדמויות אלוהיות בגלגולים השונים של "מסע בין כוכבים" לדורותיה, ובראשן קיו. ואני מקווה לכתוב בעתיד נוספים.
אין לי ספק ש"מסע בין כוכבים" עיצבה משהו מחיי. אחרי הכל, כמה אנשים אתם מכירים שסדרת טלויזיה שימשה כבסיס לתזה שלהם?