מסטונהנג' באנגליה לקרחת יער בראשון

מאת ירון בורדו / פאנזין 9

המדורה שפכה אור מהבהב על דמותו הגבוהה של השמאן עטוף הפרוות. פניו המצובעים השקיפו אלינו בשלווה לאורה החיוור של הלבנה המלאה ממעל. הכל מסביב היה שקט מתוח של ציפיה. ואז הרים השמאן את מקל הדיבור שלו, מקל מסוקס המקושט בקרניים, חרוזים ונוצות והחל לדבר…

הדבר האחרון שתצפו לו יהיה שידבר בעברית נכון? אבל למעשה התרבות הפאגנית, שהשאמאניזם הוא חלק ממנה, חיה ונושמת בקרבינו גם כיום, בארץ. כולנו זוכרים את דמותו המסתוריות של השמאן כמו שהופיעה ב"שבט דב המערות" (אואל ג'ין מ.) ואת התרבות הדרואידית המופלאה כפי שזכינו להכירה ב"ערפילי אוולון" (מריון צימר ברידלי). לגבי דמות המכשפה, שם אין צורך ללכת רחוק, שכן דמותה מופיעה באגדות עם המוכרות ברחבי העולם כמו 'עמי ותמי' ואף זכתה ל"מתיחת פנים" בסדרת הטלוויזיה הפופולרית – "מכושפות". למעשה כל אלה מהווים אספקטים שונים של התרבות הפאגנית, תרבות בת (לפי הסברה הרווחת) עשרות אלפי שנים שזכתה בשנים האחרונות להכרה מחודשת ברחבי העולם, כמו גם בארץ.

באוקטובר השתתפתי בטקס לבנת השיבולים והכישוף – טקס הירח המלא. הטקס התחיל כרגיל בטיהור האורחים בעשן של מרווה, טיהור שמטרתו ניקוי אנרגטי של האורחים כדי שהמעגל שהשמאנים הכינו מראש ישאר נקי. מאחר ונושא הערב היה בעיקר כישוף החליטו השמאנים להציגו בצורה מעניינת דרך הגירסה שלהם לסיפור 'עמי ותמי'. רבים מהם הפגינו כשרון משחק מדהים. ה'סיבוב' שלהם לסיפור סב סביב החלטתה של תמי להתבגר. המצב בבית היה קשה ותמי ביקשה מהיקום להתבגר כדי שתוכל לעזור להוריה יותר. היקום הקשיב והיא ואחיה קיבלו את החניכה שלהם מידיה של המכשפה שבסיפור זה למעשה עשתה טוב בכך שגרמה לילדה להתבגר וכאשר שפטה שחניכותה הושלמה הרשתה לעצמה ל'העלם מהשטח'. לאחר ההצגה והבהרת המסר חולקו לאורחים גולות קטנות כסמל לנכונותנו לקבל את חניכתו של היקום כדי להשיג את מה שליבנו חפץ. לסיום היה כמובן שולחן האוכל ולפי הקשר הסיפור הוא היה הפעם כמעט לחלוטין על טהרת השוקולד.

הפאגניזם בצורתו הבסיסית ביותר החל כנראה בסביבות 35,000 שנה לפנה"ס. האנשים שחיו אז נהגו לנדוד בשבטים ואנשי השבטים התפרנסו מצייד. ביניהם חיו שאמנים, שהיו אנשים שיכלו לחוש ולדעת דברים לא רק ע"י שימוש בחושיהם הרגילים. אנשים אלו כובדו וזכו להערכה ע"י שאר חברי שבטם כי יכלו לחוש את הציד ונודעו בכשורי הריפוי שלהם. שאמנים אלו תרגמו את התובנות שלהם בנוגע לטבע לחיים ליקום ובכלל, לסמלים וכך נוצרו המיתוסים הראשונים על בריאת העולם: האם האלה, אימא אדמה, שהיא אם כל חי והאל בעל הקרניים, אל הצייד והניצוד, אשר מת ונולד מחדש כחלק ממחזור החיים הנמשך לנצח. ישויות רבות עוצמה אלה מככבות עד היום בתפיסת העולם הפאגנית. במשך הזמן קהילות החלו להתקבץ, כפרים גדלו לעיירות ושמאנים למדו כי במאמצים קבוצתיים יש עוצמה גדולה יותר. מעגלי שמאנים וכוהנות נוצרו כדי לשתף ידע ברפואה, מוזיקה, אומנות , שירה ועוד. קאנון טקסים החל להתגבש, טקסים שחלק מהם נערכו ליד סידורי אבן גדולים, שכינוים "דולמנים" או "קרומלקים", והם סודרו ע"פ סמלים אסטרולוגיים ומיסטיים – עדיין אפשר לראות רבים מאלה בספרד, צרפת, בריטניה ובדנמרק, אתרים שעד היום נחשבים קדושים ובעלי אנרגיות חזקות במיוחד. למעשה יש המאמינים שסטונהנג' באנגליה הוא מקום כזה אם כי אין שום הוכחות לכך שקיימו שם טקסים פאגניים. שימושו העיקרי היה כנראה כמצפה אסטרונומי.
תקופת האלה, אשר נמשכה כ- 30,000  שנה, נעלמה כמעט ללא עקבות בעת הפלישה של שבטים אינדו ארופאים. דת האל והאלה הוכחדה כליל או נטמעה בדתות החדשות ללא הכר (למעשה יש עקבות של האלה גם בדתות המונותאיסטיות עם כי בצורה מסולפת: כמו השכינה ביהדות ופולחן מריה אמו של ישו בנצרות). רק במקומות מבודדים או בסתרי סתרים המשיכו אנשים לעבוד את המסורות העתיקות. הדרכים שנשמרו, נשמרו לא כדת, אלא כדרך חיים: כאמונות תפלות או כמעשיות עממיות.

לפני כ- 50 שנה גילה מחדש אדם בשם ג'ראלד גרדנר, שחי באגליה, את אומנות הכשף. האגדה אומרת שהוא מצא קבוצת אנשים שעסקו בכך עוד מימי הביניים אבל כנראה שאין אמת בשמועה זו. גרדנר פירסם לראשונה את קובץ האמונות, האגדות והמסורות, שערך בעצמו ממקורות רבים, והוסיף כמה דברים מעצמו (כמו המנהג שגם גברים וגם נשים יערכו טקסים ערומים מתוך כוונה שלא תהיה חציצה אנרגטית בין החברים בקבוצה ובינם לבין הטבע). הוא חיבר בין אמונת האלים העתיקה ובין הידע של המכשפות שרובו נעלם עם הזמן ויצר את הדת הקרויה אומנות הכשף (וויקה). באותו זמן ממש החלו גם אנשים אחרים להיות מודעים לפאגניזם ובכל העולם החלה "התעוררות העידן החדש", שגרמה לרבים למצוא קסם ועיניין בזרמים השונים בפאגניזם. עד לפני 10 שנים היתה המסורת שיצר גרדנר הנפוצה ביותר אך היום רוב הפאגנים מגדירים עצמם כ'אקלקטים', כלומר, הם בונים בעצמם את סט המסורות המתאים להם ביותר, ולוקחים בכך רעיונות מתוך כול המסורות הקיימות: האירופאיות, הבריטיות, הנורדיות ואפילו מסורות מהמזרח הרחוק ואפריקה, גם מסורות מקומיות מהמזרח הקדום ומכנען.

בפאגניזם 3 זרמים עיקריים: שמאניזם, וויקה ודרואידיזם, ולכולם יש ייצוג כלשהוא בארץ. יש זרמים נוספים כמו אסטרו ודתות רקונסטרוקציה, שמטרתן להחיות את הפולחנים העתיקים המקומיים, אולם לא ידוע לי על ביטויים בארץ. לשלושת הזרמים מספר נקודות משותפות למשל הקרבה לטבע וה-'Rede' – התייחסות בסיסית למוסר, האומרת: "בלי לפגוע לזולת, עשה כרצונך". לכל הזרמים של הפגאניזם יש גישה בסיסית שלא מרשה גרימת נזק לאחרים, בדרך כלל זה מתוגבר באמונה שמה שאתה שולח ליקום יחזור אליך – כפול שלוש (או אפילו תשע). דבר נוסף המשותף לכל הזרמים הוא המועדים המיוחדים אותם הם חוגגים. רוב הטקסים הללו הם טקסי אדמה שנועדו לחגוג את מחזוריות החיים עם האדמה השמש והירח. כמעט כל הזרמים חוגגים את הירח המלא, את מולד הלבנה, היום הארוך בשנה, היום הקצר והיום השווה.  בנוסף גם השמאנים וגם הוויקה נוהגים להתחיל טקסים בפתיחת מעגל מקודש – המרחב בו הטקס עומד להתרחש מנוקה פיזית ומטוהר אנרגטית ואחר כך נקראים אל תוכו הכוחות של ארבעת הכוונים והאנרגיות שהם מביאים אתם. הדרואידים לעומת זאת לא נוהגים לפתוח מעגל.

שמאניזם

השאמן הוא מנהיג רוח, מכשף ומרפא. השאמן יוצא למסעות במציאויות רוחניות כדי להביא מסרים, ריפוי, מידע לגבי פתירת משברים קהילתיים, וכדי לאזן ולחבר בין העולם הפיזי לעולם הרוחות. מתוך הקשר האינטימי אל עולם הסמלים, אורג השאמן טקסים שונים (הן טקסים כלל קהילתיים והן טקסי מעבר/חניכה אישיים( כדי לשמור על הרמוניה קהילתית ולאפשר צמיחה אישית קלה ומאוזנת. שאמניזם כיום, הוא התשובה לחזרה לחיים הרמוניים עם אמא אדמה ולקשר חזק ומועיל יותר לכל הסובב אותנו בעולם הטבעי והרוחני.

וויקה – אומנות הכשף

השם בא ממילה "לכופף", והוויקנים הם אלה המסוגלים "לכופף" אנרגיות בלתי נראות לטובת המטרות שלהם.  יש בוויקה מסורות שונות אבל בבסיס רובם עובדים עם האלה והאל וחוגגים את השבתות והירח המלא. ברוב המסורות הוויקאניות, האלה מיוצגת בדמות האלה המשולשת כלומר העלמה האם והזקנה באופן שמתאר את כל שלבי החיים ואת כל מחזור הטבע  -הלבלוב, הפריון, והמוות. בוויקה רואים את החיים בכללותם כמעגל, של לידה התחדשות, מוות ולידה מחדש. האלים,הטבע כולו, ואנחנו בתוכו מתנהלים לפי הגיון זה ואת ההגיון הזה הוויקה מנסים לשחזר בצורות שונות בטקסיהם.

דרואידיזם

הדרואידים מכירים ביותר כוחות/אלים מהזרמים האחרים והם אף יכולים למצוא חדשים בעצמם. מטרת הדרואיד בעבר הרחוק היתה של שופט, שוטר, מחזיק המסורת . הדרואיד בחר בדרכו כדי ללמוד. הם מאמינים שהם על פני האדמה כדי ללמוד. אהבת השלום, הצדק, הסיפור והטבע הם מוטיבים מרכזיים בזרם זה.

מאחר ולא יצא לי לבקר בטקסים וויקנים (ובהתחשב באופי האישי שלהם כנראה גם לא יצא לי), או בטקסים דרואידיים אוכל לתאר בגוף ראשון רק התנסויות שהיו לי בטקסים שמאניים.

מאחר והשמאנים רואים עצמם כמדריכי הקהילה בדרך לחיים שלמים והרמוניים יותר אז מעבר לטקסים הפתוחים הם מקיימים פעילויות נוספות. חלק מהקבוצה עוסק בהוראת הדרך לדור הצעיר באמצעות שעות סיפור בבתי-ספר גני ילדים ומת"נסים. מעבר לכך ניתן גם להזמין יום-הולדת אינדיאני או מסיבת רווקות באווירה אחרת. כחלק ממוטיב ההרמוניה עם מחזוריות הטבע השמאנים גם מספקים טקסי חניכה שונים – טקסי בגרות לילדים, איחוד לבבות (חתונה), כניסה לגיל החכמה (זקנה), הכנה למוות, המוות בעצמו ושחרור הגוף הפיזי… וכמובן לידה שזהו טקס כפול – לתינוק שזה עתה הגיח לעולם ולאנשים שנתנו לו גוף והפכו הורים.

באופן אישי נהנתי מאוד מהטקסים השמאניים בהם יצא לי להשתתף, ואני חש שהם תורמים משהו לראיית העולם שלי. אני שמח לראות שהעולם הסובב אותנו רחב ומעניין הרבה יותר מהרגיל והאפרורי שמקיפים אותנו בדר"כ בחיי היום יום. אני כבר לא יכול למשל להסתכל על עצים סתם כעמודים שמספקים צל.

ב-24.12.02 חגגו השמאנים את לידת השנה השמאנית. התאריך אינו מיקרי שכן הוא מתאים כמעט בדיוק ל 'Samhain' – ראש השנה הפאגנית. התאריך משמעותי משום שהוא מסמל את האסיף האחרון של תוצרת חקלאית, סוף הקיץ, מותה של השנה הישנה, לידתה של החדשה וגם חג לזכור בו את המתים. אף הוויקה חוגגים בתאריך זה את חג השנה החדשה ויום זה נחשב ליום המקודש ביותר בשנה. זהו חג המתים, האל המיוצג ע"י הקיץ מת ויורד אל העולם התחתון, לפיכך בוויקה זה יום שאותו ניתן להקדיש לבחינה של משמעות המוות בחיינו, להתאבל על מה שאבד וגם ליצור קשר עם רוחות המתים, זאת מכיוון שביום זה הצעיף המפריד בין העולמות הוא הדק ביותר.

יש לציין שבפאגניזם ובניאו פאגניזם אלפי זרמים שונים ורוב העוסקים בכך מרכיבים לעצמם את סט האמונות והכוחות איתם נוח להם לעבוד. המידע בכתבה זו הורכב על סמך שיחותי עם מספר שמאנים, וויקה ודרואידים ואינו יכול להחשב כמידע המוחלט והיחיד הנוגע לחומרים אלה. כל המעוניין במידע נוסף על שמאניזם מוזמן לבקר באתר www.shamansvision.com אתר "הרוח הגדולה" – ביה"ס הראשון בארץ לתרבות אינדיאנית ושמאניזם. השמאנים גם ישמחו לארח אתכם בטקסים שלהם. מידע על דרואידים תוכלו למצוא בפורום 'שמאניזם ופאגניזם' בתפוז או באתר www.celticaisrael.cjb.net וגם לטקסים הדרואידים תוכלו להגיע אם תרצו. מידע נוסף על וויקה ניתן למצוא ב- http://www.geocities.com/israelwicca. מאחר והעבודה הוויקנית מאד אישית לא הצלחתי לקבל הזמנה פתוחה לטקסיהם.

נכון / לא נכון

פאגניזם הוא עבודת אלילים – לא נכון – לכל זרם התשובה שלו לטענה זו: שאמנים טוענים שדרכם כלל אינה דת, זוהי דרך חיים והם אינם עובדים את אמא אדמה כמו שהם מכבדים אותה ואת דרכה. וויקה ודרואידים אומרים שזו כן דת אולם לא דת כמו המונוטאיזם עם דוגמה ציווים וחוקים אלא משהו אישי וחופשי יותר כך שהתגלמות האל והאלה יכולה לבוא בכל צורה ושלמעשה האלוהים המוכר ביהדות הוא התגלמות נוספת של האל.

פאגניזם הוא עבודת השטן – לא נכון – השטן הוא המצאה נוצרית ולפיכך מאוחרת בהרבה מהפאגניזם. לשום זרם פאגני אין קשר ליישות זו, ואם פגשתם מישהוא שטוען לעבודת השטן המלצתי, להתרחק.

כישוף בהכרח מביא לתוצאות רעות – לא נכון – ההגדרות לכישוף והצורות לבצעו רבות ומגוונות אולם ברור שבדיוק כמו כל דבר אחר ניתן להשתמש בכישוף לטוב ולרע וזו החלטת המבצע איך לקיימו (כאשר תמיד זוכרים את כלל השלושה).

שמאניזם הוא הדת האינדיאנית – לא נכון – למרות שהיכרותינו עם שמאניזם מגיעה בעיקר מהאינדיאנים של אמריקה, השמאניזם למעשה עתיק בהרבה והיה קיים כמעט בכל התרבויות השבטיות כמו המאיה, האצטקים, האסקימוסים הגאלים ועוד.

רשימה חלקית של הטקסים הפאגניים:

טקסי השמש – חגיגות המציינות את מועדי השיא ואת מועדי ההיפוך באנרגיית השמש:
היום הקצר ביותר בשנה – היום בו שעות היום הן המעטות ביותר ושעות הלילה הן במרבן: חג הלידה
היום השווה בשנה באביב – היום בו שעות היום שוות בדיוק לשעות הלילה: חג הפריון.
היום הארוך ביותר בשנה – היום בו שעות היום הן בשיאן ואילו שעות הלילה הן המעטות ביותר בשנה: חג קבלת שלוש אלומות האור.
היום השווה בשנה בסתיו – היום בו שעות הלילה שוות בדיוק לשעות היום: חג המתים.
טקסי לבנה – לבנה מלאה ומולד לבנה במחזור של 13.

מוזמנות ומוזמנים להגיב:

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

אתר זו עושה שימוש ב-Akismet כדי לסנן תגובות זבל. פרטים נוספים אודות איך המידע מהתגובה שלך יעובד.